home//Expoziţia//Sări!

Sări!

În timp ce toate celelalte proiecte aveau la bază o practică de tip arhitectural, proiectul „Jump!”, ne-a adus în faţa unui comentariu al Halelor Carol din perspectiva unor artişti norvegieni. Cei doi lucrează foarte mult proiecte în spaţiul public.

Propunerea lor ne-a suprins de bună seamă. Pe de o parte, obiectul era născut pornind de la o referinţă clişeu despre România: Nadia Comăneci şi trambulina care a făcut-o celebră. Ce ar fi avut de-aface un astfel de obiect cu spaţiul fabricii, cu situl industrial? Dar pe măsură ce discutam tot mai mult despre toate aceste influenţe, despre spaţiul creat în jurul obiectului ne-am dat seama că el îşi va crea povestea lui şi în absenţa acestei referinţe. Şi aşa cum am presupus cel mai puternic sens al său a venit imediat ce oamenii l-au descoperit. O trambulină de folosit împreună cu alţii, o invitaţie la a crea o comunitate în care energia creşte cu cât sunt mai mulţi utilizatori. Chiar din atelierul de tâmplărie, de la teste, muncitorii au sărit împreună pe ea, în încercarea de a ajunge cît mai sus.

În mod normal, utilizarea unei trambuline îl ridică pe un atlet la o înălţime impresionantă sau ajută la trecerea peste un obstacol. Trambulina făcută pentru Halele Carol este supradimensionată. Principala caracteristică a unui astfel de dispozitiv este aceea de a oferi un impuls suplimentar, în timp ce dimensiunea mărită necesită cooperarea mai multor persoane pentru a realiza balansul. Aceasta constituie paralela cea mai evidentă cu situaţia din care proiectul face parte – artă şi arhitectură ca stimuli pentru procesele de dezvoltare urbană.

Finn Eirik Modahl & Arne Revjeim: „Ca artişti, avem mereu ambiţia de a atribui operelor noastre poveştile personale şi mai multe straturi de semnificaţie. În această lucrare, am dorit să subliniez fascinaţia puternică pentru prima noastră referinţă românească: Nadia Comăneci, mai ales în versiunea ei mai împlinită din 1978, cu noua sa coafură şi privirea melancolică.

Info

De: Finn Eirik Modahl & Arne Revheim (NO)