Pentru proiecte de design si arhitectura in spatiile de la Halele Carol va rugam sa ne contactati la: 0723.694.921
home//Documentare//Intervenţii//Peştera pentru copii

Peştera pentru copii

Scriitorul uruguayan Eduardo Galliano afirma: „Arată-mi cum te joci şi-ţi voi spune cine eşti”. Jocurile la care participăm sau nu, modul cum ne jucăm şi cu cine ne jucăm au devenit un aspect central al culturii pop moderne din întreaga lume şi al autoînţelegerii. Domeniul jocurilor, precum şi implicarea zilnică faţă de copii atrag experimentarea şi creativitatea. Este o formă de interacţiune socială care insistă asupra întocmirii de reguli colective şi schimbării acestora asupra testării dependenţei reciproce, imaginaţiei, râsului şi surprizei. Găsirea unor modalităţi de a dezvolta şi chiar extinde spaţiul social în care acestea pot apărea devine o sarcină serioasă.

Peştera pentru copii de la Grădiniţa Breidablikk din Trondheim a avut un punct de plecare excelent: copii în calitate de utilizatori, mână liberă pentru proiectare şi un buget restrâns. Desenul este pentru copii o activitate eliberatoare şi veselă. Copiii sunt clienţii finali, dovedindu-se în mod neaşteptat inovatori şi deschişi la minte.
Inspiraţia pentru acest proiect a venit din peşterile naturale, oferind calităţi precum colectarea razelor solare şi a ploii, ascunderea şi căţăratul. Structura propusă este o peşteră de 50 m3 pentru copii, construită cu bani puţini, folosind materiale reciclate, pentru a forma un spaţiu secret şi straniu. Realizată din 1,5 tone de deşeuri industriale, spaţiul este golit printr-o tehnologie de fabricaţie substractivă, lipind succesiv apoi straturile de material măcinat pentru a reconstitui peştera.
Materialul este o spumă XP cu pori deschişi, deşeu curat de dinainte de prelucrarea industrială, rezultat din procesele de producţie a automobilelor (tablouri de bord, uşi), încălţămintei şi ambalajelor industriale. Acest material brut este lăsat în stare aparentă, colectat de la diferiţi producători de spumă din întreaga Europă, măcinat în particule mai mici şi apoi aglutinat termic ca produs final. Această procedură evită poluarea mediului prin îngroparea sau arderea deşeului.

Model-PDF

Plan faţade detalii-PDF

Credite & info

Arhitectură: Haugen/Zohar Arkitekter
Amplasament: Trondheim, Norvegia
Beneficiar: municipalitatea din Trondheim
Suprafaţa: 16 m2
Inginer : Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
Realizare: 2012

Proiect & text: Haugen/Zohar Arkitekter
Foto: Grethe Fredriksen