Pentru proiecte de design si arhitectura in spatiile de la Halele Carol va rugam sa ne contactati la: 0723.694.921
home//Documentare//Artă//Microspace conversion for a local community

Microspace conversion for a local community

Proiectat de către unul dintre arhitecţii modernişti notabili din Norvegia, Harald Hals, clădirea de apartamente Torshov Kvartal VIII din Oslo reprezintă unul dintre cele mai mari ansambluri de locuinţe municipale din 1920. Blocurile sociale europene şi conceptul de oraş-grădină au inspirat această dezvoltare. În centrul curţii interioare, o clădire tehnică neprimitoare în proprietate privată, folosită iniţial ca post de transformare electrică, a rămas inaccesibilă timp de 85 de ani.

După ce proprietarul clădirii a fost contactat, s-au schiţat câteva obiective sociale diferite. Acesta a fost începutul unui proces comun timp de 6 ani cu scopul de a converti punctul de transformare electrică într-o casă comună de care să beneficieze întreg cartierul cu 180 de familii. Un program funcţional a fost stabilit împreună cu o pagină web şi cu un proces deschis de cartografiere a tuturor resurselor umane relevante, amatori şi profesionişti. Aceasta ne-a dat un avantaj imens atâta vreme cât nu am dispus de finanţare.
Noul punct de transformare electrică este dispus subteran lângă clădire, astfel încât spaţiul din clădirea supraterană a fost eliberat pentru o varietate de utilizări. Astăzi, cei 75 m2 conţin un spaţiu comun, o bucătărie, un grup sanitar şi un mezanin pentru oaspeţii găzduiţi peste noapte. Spaţiu reamenajat oferă posibilităţi pentru toate vârstele şi este ocupat 75% din săptămână, găzduind toate vârstele şi tot felul de evenimente: înmormântări, nunţi, botezuri, confirmări religioase, aniversări pentru copii, petreceri corporatiste sau pentru adulţi, întâlniri de proiect, întâlniri de afaceri, petreceri de Crăciun, seri tematice, seri de film, evenimente sportive, expoziţii, expuneri pentru vânzări, piaţă de vechituri, educaţie, seri de operă etc.

Snitt-PDF

Akso-PDF

Demografi-PDF

Credite & info

Loc : Torshov Kvartal VIII Oslo, Norvegia
Arhitectură: Haugen/Zohar Arkitekter AS
Echipa de proiectare: Marit Justine Haugen, Audun Aagre, Kai Hansen, Dan Zohar
Beneficiar: comunitatea locală
Buget: limitat, bazat pe eforturile voluntarilor
Realizare: 2005-2011

Project & text: Haugen/Zohar Arkitekter