Pentru proiecte de design si arhitectura in spatiile de la Halele Carol va rugam sa ne contactati la: 0723.694.921
home//Expoziţia//Rampa

Rampa

Bucata de teren de formă triunghiulară pe care ajunge aceasta rampă era accesibilă doar prin spatele sălii Compresoare. Pentru publicul care participă la evenimentele de la Halele Carol acest loc nu era niciodată vizitabil.

Până să trecem la proiectul efectiv am petrecut multă vreme pe triunghiul acesta de pământ. Oferea o poziţie privilegiată de observare, situată la aproape 2 m înălţime faţă de aleea principală. De aici se vede parcul pe o arie foarte mare, a cărui vegetaţie se revarsă peste gardul fabricii. Nu doar parcul, dar ce este şi mai surprinzător atunci când eşti sus pe această terasă, este de fapt că se poate vedea zidul vechi al halei numită 900, cu ferestrele foarte mari. Sistemul de profile metalice prinse cu buloane, realizează o ramă de geamuri foarte fină. Zidul a căpătat o patină, evident, iar odată ce eşti lângă el ţi se relevă tot felul de detalii de construcţie originale de acum mai bine de 100 de ani.

Am realizat că suntem de fapt ca într-un balcon, şi, iniţial chiar am început să creăm un balcon, o construcţie sofisticată. Dar revenind de fiecare dată pe această terasă, am văzut că spaţiul are tot ce îi trebuie pentru a fi el însuşi un mare balcon. Când ne-au venit în cap cuvintele serenitate, apoi zen, am înţeles că de fapt trebuie să nu adaugăm nimic locului, ci să-l facem doar accesibil, printr-un gest normal, discret. Trebuia să facem ceva simplu care să dea senzaţie de ridicare, de ascensiune. Aşa a apărut ideea rampei foarte înguste, care permite accesul câte unui singur şir de oameni care vor fi obligaţi să meargă încet. De altfel toată lumea păşeşte uşor când urcă pe această rampă.

Rampa este un element liniar cu o lungime de 14 metri şi o lăţime a zonei de circulaţie de 60 de centimetri, realizată dintr-o structură de oţel acoperită cu piese de lemn. Aceasta este ancorată de peretele de beton existent. Rampa conduce până la un platoul de formă triunghiulară definit de cele două clădiri istorice: sala Compresoare şi sala mare 900. Intervenţia este menită să facă zona mai accesibilă în sens fizic şi să realizeze o conexiune vizuală cu parcul. Panta descendentă a traseului principal şi panta ascendentă a rampei formează un ansamblu de linii diagonale. Acum, rampa oferă acces la o parte necultivată încă a terenului fabricii dar în acelaşi timp, ea este un catalizator şi permite ca transformarea accesului în acest loc special să fie doar o chestiune de timp.

Info

De: Constantin Goagea & Meta van Drunen (Ro) în colaboare cu Justin Baroncea şi Ştefan Păvăluţă