Pentru proiecte de design si arhitectura in spatiile de la Halele Carol va rugam sa ne contactati la: 0723.694.921
home//Expoziţia//Prisme

Prisme

Colţul acela de gard unde am plasat prismele era o zonă pe cât de importantă pe atât de dificilă. Cum cea mai mare clădire a ansamblului nu este vizibila de pe aleea principală era ideal ca în acel punct să existe o semnalizare.

Dar în punctul ideal pentru semnalizare se intersectau două părţi de gard, una din beton şi cealaltă de cărămidă. Despre nici una nu se putea spune că era prea potrivită pentru a deveni semnal, mai degrabă combinaţia lor rezulta într-o imagine brutală.

Deci odată ce am identificat acel unghi cu un fel de punct pivotal al ansamblului de clădiri, un loc unde era nevoie de o intervenţie ne-am propus să lucrăm exact cu această situaţie.

Pe de altă parte locul e unul de trecere, un loc pe unde oamenii vin sau pleacă de la evenimente, iar toată această mişcare tranzitorie am derivat-o într-un fel de energie cu care să punem în mişcare prismele colorate.

Şirul de prisme este format din 23 de elemente plasate vertical pe o structură metalică independentă, pe linia de limită a Halelor Carol. O prismă este formată din piese de lemn cu o lăţime de 30 cm şi o înălţime de 200 cm, şi fiecare prismă poate fi rotită în mod individual. Culorile fiecărei feţe se bazează pe un sistem de 24 de nuanţe derivate din culorile unui copac înflorit, primăvara.

Totoadată culorile trebuiau să genereze suprafeţe mereu schimbătoare în funcţie de interacţiunea vizitatorilor cu prismele care se rotesc. Efectul culorilor a fost studiat pe computer, generând foarte multe combinaţii aleatorii, simulând interacţiuni cu diverse intensităţi. Culorile permit mai multe stări, dar în principal variind în jurul ideii de cer, frunze şi muguri. Gestul de a le roti, precum şi sunetul pe care acestea îl fac atunci când sunt învîrtite aminteşte de gesturile copiilor care dau cu beţe în gardurile zăbrelite atunci când merg pe lângă ele, dar şi de sunetul leagănelor din locurile de joacă de altădată.

Intervenţia are rolul de a semnala ruta în spaţiul public şi de a înlesni orientarea pe teren. Scopul ei este de asemenea atragerea de la distanţă a vizitatorilor: invită la interacţiune şi la joc cu ritmul de culori care simbolizează natura aflată de cealaltă parte a zidului. Într-un fel, instalaţia chestionează şi exploatează caracterul non-transparent al gardului dintre parc şi Halele Carol.

Info

De: Constantin Goagea & Meta van Drunen (Ro) în colaboare cu Justin Baroncea şi Ştefan Păvăluţă