Pentru proiecte de design si arhitectura in spatiile de la Halele Carol va rugam sa ne contactati la: 0723.694.921
home//Research//Interventions//Cave For Kids

Cave For Kids

Uruguayan writer Eduardo Galliano argues, “Show me how you play and I will show who you are”. The games we play and don’t play, how we play them and with whom, have become a central aspect of the modern world’s popular cultures and their understanding of themselves. The domain of play, as even the most every day engagement with children brings out experimentation and creativity. It is a form of social interaction that insists upon collective rule making and changing, testing and mutual dependence, imagination, laughter and surprise. Finding ways to develop and even expand the social space in which this can occur is a serious task.

Cave for kids at Breidablikk Kindergarten in Trondheim had an excellent starting point: children as users, free hands for design and a tiny budget. Drawing for children is a liberating and cheerful affair. Children are the ultimate clients being unexpectedly innovative and open minded.

The inspiration for the project comes from natural caves, offering qualities such as collection of sunrays and rain, hiding and climbing. The structure is a 50 m3 cave for kids, built on a limited budget using left-over material to form a secretive, spooky space. Constructed by 1,5 tonnes of pre-industrial waste the space is hollowed out by subtractive manufacturing technology, and glued up by layering the material and reconstruct the milled cave.

The material is open cell XP foam, clean preindustrial waste from production processes of automotive (dashboards, doors), confection (shoes), and industrial packaging.

This raw material is left over, collected from various foam-manufacturers throughout Europe, scrapped in smaller particles and then thermal bonded in manufacturing into end product. This procedure avoids the material from getting land filled or burned.

Model-PDF

Plan faţade detalii-PDF

Credits & info:

Architects: Haugen/Zohar Arkitekter
Address: Trondheim, Norvegia / Norway
Client: Trondheim municipality
Area: 16 m2
Engineer: Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
Completed: 2012

Project & text: Haugen/Zohar Arkitekter
Photo: Grethe Fredriksen